Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

Tarihi 1461 yılına uzanan Kapalı Çarşı’nın inşaatı Fatih Sultan Mehmet tarafından başlatılmış ve farklı padişahların yaptığı eklemelerle büyüdükçe büyümüş , 61 sokak ,4000’e yakın dükkanı, 500 tezgahı ve 21 kapısıyla 31000 metrekarelik dev bir kompleks haline gelerek dünyanın en büyük üstü kapalı çarşısı olmuştur.  

İlk yapıldığı zamanlar ahşaptan yapılmış çarşı ilki 1576 yılında çıkmış ve 5 tanesi büyük  birçok yangına maruz kalmış ama her defasında küllerinden yeniden doğmuştur. Yangınların üzerine yıkıcı depremlerle sarsılmış, ve 1766 yılında yaşanan büyük deprem sonrası II. Mustafa döneminde onarılarak Lale Devri özelliklerini taşıyan Beyazıt ve Nuruosmaniye kapıları eklenmiş ve yine 1894 yılında büyük bir deprem sonunda kullanılamaz hale gelmiştir. Kapalı çarşı kullanılamayınca tüm ticaret durmuş ve II. Abdulhamit’in maddi desteğiyle yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini almıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun her bir köşesinden ve İpek Yolu ile Asya’dan gelen binbir çeşit ürün burada satılırmış. 1880 yılında yapılan bir sayıma göre Kapalıuçarşı’da 4399 dükkan, 2 bedesten, 24 han, 1 hamam, 1 türbe, 1 cami, 10 mescit, 1 sebil , 8 kuyu , 2 şadırvan , 16 çeşme olduğu belirtiliyor ancak bu belgelerden birçok yapının günümüze kadar ulaşmadığı anlaşılıyor.

Yıllar içinde  şartların değişmesi, Avmlerin ve uluslararası markaların pazara girmesiyle Kapalıçarşı eski cazibesini yitirmiş ancak her ne kadar müşterisi ve esnafı değiştiyse de  sokakları dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolu.


İlginizi Çekebilir
  • İstanbul Havalimanı
    İstanbul Havalimanı dünyada tek çatı altına kurulu en büyük terminal binasına sahiptir. Bu terminal hem iç hatlar hem de uluslararası uçuşlara ev sahipliği yapıyor. Dünyada en büyük duty-free merkezi bu terminal içerisinde bulunuyor.
  • Kış Lastikleri
    Araç lastikleri, yol tutuşu ve güvenli sürüş deneyimi için önemli. Bu nedenle mevsim koşullarına göre lastiklerin değişmesi gerekli. Çünkü kış mevsiminin olumsuz yol şartlarına karşı kış lastiği aracın direncini yükselten en önemli unsur.
Whatsapp Telefon